Nou conflicte d'idiomes a la vista?

06.10.2016 | 08:57

Que un mallorquí, a qui li parlen en castellà, contesti en català és una excepció. El canvi de l´idioma de l´illa cap al castellà és un pas quasi automàtic, a vegades també profilàctic quan l´aparença física de l´altra persona fa pensar que és estranger. Des del punt de vista dels defensors de l´idioma això és frustrant; en aquests casos, el català sembla un idioma de reserva que automàticament cedeix davant el castellà parlat per gent de la Península, immigrants de Sud-amèrica i, en molts casos, també estrangers europeus.

Des del punt de vista dels defensors de l´idioma, és conseqüent que el Govern vulgui enfortir l´autoestima lingüística dels mallorquins amb una campanya (pàg. 6). Sobretot, perquè aquells que estan estudiant català tenen poques ocasions de practicar-lo. Mai no podríem explicar prou la importància que té l´idioma per a la identitat dels mallorquins ?i la dominància amb què es percep el castellà.

Però els defensors de l´idioma també haurien de considerar els habitants i visitants de l´illa que no entenen el mallorquí. Ells podrien sentir-se ofesos o tenir la impressió que no són benvinguts. A més, podria tornar a agafar força la discussió molesta i sobrecarregada de simbolismes, que en els darrers anys ha enverinat el clima social a Mallorca. Els adversaris del català estan esperant nous arguments ?d´això no hi ha cap dubte.

Fomentar el català és necessari, però també ho és el tacte de totes dues bandes. Una persona que se sent obligada a parlar català no tendrà gaire ganes d´aprendre´l. Una idea per ajudar a aprendre el català seria analitzar per què tan poca gent respon a les àmplies ofertes de cursos d´idioma ?i com aquesta formació es pot apropar de la manera més simple als diferents destinataris.

auf Twitter teilen
auf Facebook teilen

Lokales

Guardia Civil verhaftet zwei Imame auf Ibiza

Die beiden Marokkaner sollen im Internet für das IS-Terrornetzwerk geworben haben

Prinzessin Birgitta weiht neue Ikea-Räume ein

Rund 200 Fans des schwedischen Einrichtungshauses standen Schlange, um dem Event beizuwohnen

Polizist spült Ecstasy-Pillen die Toilette runter

Polizist spült Ecstasy-Pillen die Toilette runter

Der Beamte der Guardia Civil bereut seinen Fehler vor Gericht, Staatsanwaltschaft fordert zwei...

Mallorca, Menorca und Ibiza müssen Winterzeit akzeptieren

Mallorca, Menorca und Ibiza müssen Winterzeit akzeptieren

Die spanische Regierung verweist die Balearen in ihre Schranken. Die Uhrzeit sei auf europäischer...

Ewige Sommerzeit für die Sonneninsel?

Ewige Sommerzeit für die Sonneninsel?

Am 30. Oktober werden die Uhren um eine Stunde auf Winterzeit zurückgestellt. Ein Teil des...

Empfohlene Links: Inselradio 95,8 | Mallorca mal 365 |